Είσοδος Χρηστών

Διαδραστικά Βιβλία

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπουργείο Παιδείας

Σχολικά Νέα

Η ΣΤ΄ τάξη στην Ελασσόνα και στην Τσαριτσάνη

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2016 η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη της στην Ελασσόνα και στην Τσαριτσάνη. Στην αρχή οι μαθητές/τριες μαζί με τους συνοδούς, τη διευθύντρια του Σχολείου Ξανθοπούλου Αγάπη και τους δασκάλους Τίρχα Βασίλη και Τσιμπλούλη Γεράσιμο, επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας Σπανός Κωνσταντίνος έκανε μια σύντομη αναφορά για τον Όλυμπο και την περιοχή. Στη συνέχεια έγινε ένας περίπατος μέσα στην Ελασσόνα και με επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της Ελασσόνας.

«Η ιστορία της Ιεράς Μονής ανάγεται τον 13ο αιώνα, σύμφωνα με παλαιές γραπτές μαρτυρίες, που αφορούν την ύπαρξη και λειτουργία της Μονής. Η πρώτη γραπτή ιστορική μαρτυρία είναι το σιγίλλιο γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωάννου του ΙΔ’ (1342). Η Μονή αρχικά ήταν αφιερωμένη στη θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Σε διασωθέντα έγγραφα και σε κώδικες αναφέρεται ότι μέχρι και τον 18ο αιώνα η ονομασία της «Μεταμορφώσεως» εναλλάσσεται με αυτήν της Ολυμπιωτίσσης, ενώ αναφέρεται και παράλληλος εορτασμός των δύο εορτών του Αυγούστου. Πότε ακριβώς έγινε η μετονομασία δεν είμαστε βέβαιοι. Σήμερα η Ιερά Μονή ονομάζεται Ολυμπιώτισσα. Την ονομασία την οφείλει στην εικόνα της Παναγίας που μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς, στους πρόποδες του Ολύμπου».

Μετά την Ελασσόνα σειρά είχε η ιστορική Τσαριτάνη. Εκεί ο συνταξιούχος δάσκαλος Βαθράκης Θάνος ξενάγησε τη ΣΤ΄ τάξη στον χώρο και στον χρόνο. Ιδιαίτερη εμπειρία για όλους ήταν η πεζοπορία σε δασικό μονοπάτι της Τσαριτσάνης.

«Η Τσαριτσάνη είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Λαρίσης. Στην Τσαριτσάνη σώζονται παραδοσιακά αρχοντικά, δείγματα της άνθησης που γνώρισε η κωμόπολη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 17ο αι. και 18 αι., με την ανάπτυξη της βιοτεχνίας χρωστικών ουσιών, μεταξωτών και ερυθρών νημάτων, τα οποία πωλούνταν στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Στην περιοχή υπήρχε ελληνική σχολή πανελλήνιας φήμης, στην οποία δίδασκαν ονομαστοί λόγιοι, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, ενώ στο σχολείο φοίτησε και ο αγωνιστής του 1821 Χριστόφορος Περραιβός. Στις αρχές του 19ου αι. η κωμόπολη άρχισε να παρακμάζει, όπως και τα Αμπελάκια εξαιτίας της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χρωμάτων, ενώ παράλληλα δοκιμάστηκε από τις λεηλασίες των Τουρκοαλβανών του Αλή πασά και ο πληθυσμός της αποδεκατίστηκε από φοβερή πανώλη (1813)».

Σύνδεση με Facebook

Επισκέπτες

94350
Σήμερα :Σήμερα :22
Εβδομάδας :Εβδομάδας :83
Συνολικά :Συνολικά :94350
Χρήστες on-line 1

Ημερομηνία & Ώρα

Wednesday, 24 Απρίλιος 2024

Ο καιρός στην πόλη μας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σερφάρετε με ασφάλεια