Είσοδος Χρηστών

Διαδραστικά Βιβλία

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπουργείο Παιδείας

Σχολικά Νέα

Περιβαλλοντικές - Οικολογικές

5 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

79751031 african boy and girl celebrating happy earth day

«Ώρα για τη Φύση»

Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Όλα προέρχονται από τη φύση. Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας κατοικήσιμο.

https://safeyoutube.net/w/KtAJ

  

Ταίριαξε τις ψηφίδες για να φτιάξεις τον κήπο

 http://photodentro.edu.gr/photodentro/puzzle-garden_v1.0_pidx0057510/story_html5.html

Η φύση είναι το σπίτι μας

http://photodentro.edu.gr/photodentro/m-d1_anaskophsh_v2.0_pidx0015701/

Ανακύκλωση

http://photodentro.edu.gr/photodentro/m-anakyklosi_game_v2.0_pidx0015806/story_html5.html

Όταν η Φυσική συναντά την… Μαγειρική

Οι μαθητές του Ε2 συνδυάζοντας το φαινόμενο της τήξης και της πήξης με τη μαγειρική, έφτιαξαν τα δικά τους σοκολατάκια, μαθαίνοντας εμπειρικά πια τη μεταβολή της φυσικής κατάστασης των στερεών σωμάτων με την επίδραση της θερμότητας. Στο τέλος του πειραματισμού απόλαυσαν τις γευστικές τους δημιουργίες!

Οι συνταγές στην τάξη μας, το ΣΤ΄1

Οι συνταγές στο μάθημα της Γλώσσας έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές/τριες να βρουν και να εκτελέσουν μία συνταγή με τη βοήθεια των γονιών τους. Το αποτέλεσμα το γευτήκαμε στην τάξη...

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στο σχολείο όλοι μαζί φτιάξαμε το δικό μας κέικ, το ψήσαμε στην κουζίνα του σχολείου και το φάγαμε με πολλή όρεξη.

Κλείσιμο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος

Την Τετάρτη 14-6-2017 ολοκληρώθηκε το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα «Σχολικός Κήπος – Δάσος». Τελευταία δράση μας η συγκομιδή της πατάτας που είχαμε φυτέψει το Μάρτιο. Τα παιδιά έβγαλαν με τα χέρια τους τις πατάτες. Τους φάνηκε σαν παιχνίδι να ψάχνουν μέσα στο χώμα και να ανακαλύπτουν τη σοδειά. Έπειτα κάναμε έναν απολογισμό της φετινής χρονιάς. Τα θετικά πολλά. Άρεσε πολύ στα παιδιά που έμαθαν πολλά για το δάσος μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν.

Στο τέλος μοιράστηκαν αναμνηστικοί σελιδοδείκτες φτιαγμένοι από πανσεδάκια του κήπου μας αλλά και υλικό για τα δάση που μας παραχωρήθηκε από το δασαρχείο.

Και ένας απολογισμός σχετικά με τη σύνδεση του περιβαλλοντικού προγράμματος και του προγράμματος φιλαναγνωσίας. Από την πώληση του γλυκού που παρασκευάζουμε από τα νεράντζια του κήπου, αγοράστηκαν 11 βιβλία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, 4 κορνίζες για το αναγνωστήριο, καλύφθηκε η διαμονή της συγγραφέως Μαρίας Αγγελίδου κατά την επίσκεψή της στο σχολείο και καλύφθηκε η συμμετοχή μελών της Λέσχης Ανάγνωσης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Νέα της περιβαλλοντικής ομάδας

Ο λαχανόκηπός μας άντεξε την επέλαση του χιονιά, Τα κρεμμυδάκια και τα μαρουλάκια μεγαλώνουν και σε λίγο καιρό θα έρθει η ώρα της συγκομιδής. Με μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας μαζέψαμε πεσμένα φύλλα και φυτέψαμε ακόμα λίγα κρεμμυδάκια (22-2-2017). Λίγο καιρό πριν καταγράψαμε τα φυτά του σχολικού μας κήπου. Η επόμενη καταγραφή θα γίνει την άνοιξη.

Δράσεις περιβαλλοντικής ομάδας

  • Παρασκευή γλυκού από τις νεραντζιές της αυλής μας

Οι υπεύθυνες δασκάλες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας κ. Παυλίδου Βάγια και Γεωργάκη Ιωάννα καθοδήγησαν μέλη της ομάδας στην παρασκευή γλυκού. Οι μαθήτριες μελέτησαν και εκτέλεσαν τη συνταγή βήμα- βήμα αφού πρώτα μάζεψαν από το σχολικό μας κήπο την πρώτη ύλη. Εργάστηκαν με μεράκι και ενθουσιασμό , γεύτηκαν τα αποτελέσματα του κόπου τους. Ο σχολικός μας κήπος για άλλη μια φορά μας δίνει μαθήματα οικιακής οικονομίας. Φτιάξαμε το γλυκό μας , πουλήσαμε και κάποια βαζάκια. Τα φετινά έσοδα θα ενωθούν με τα περσινά για την ενίσχυση του προγράμματος φιλαναγνωσίας. Αγοράστηκαν δύο καινούρια βιβλία της συγγραφέως Μαρίας Αγγελίδου. « Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος» και « Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα, Κόκκινο» Η συγγραφέας θα επισκεφτεί το σχολείο μας στις 14 Μαρτίου και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της θα καλυφθούν από τα χρήματα αυτά.

Ο κήπος μας λοιπόν θρέφει και το πνεύμα μας.

  • Καθαρισμός της αυλής από τα πεσμένα φύλλα

Την Παρασκευή 22-12-2016, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου με τη συμμετοχή του Β΄2 καθάρισαν τα παρτέρια και το πίσω μέρος του σχολείου από τα πεσμένα φύλλα. Μαθαίνουμε να φροντίζουμε και να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον μας.

Μάζεμα της ελιάς στο σχολείο μας

Την Τετάρτη 19-10-2016 τα τμήματα Δ΄1 και Δ΄2 και Β΄2 μάζεψαν με χαρά και όρεξη την ελιά μας. Άλλα παιδιά με τα ραβδιά, άλλα με τα χέρια και άλλα με τα χτένια συνέλεξαν τον πολύτιμο καρπό. Συνέδραμαν οι δάσκαλοι Παυλίδου Βάγια, Μηλαράς Παναγιώτης και Γεωργάκη Ιωάννα. Τώρα η ελίτσα μας μπορεί να ξεκουραστεί. Και του χρόνου…

Επίσκεψη της εμπειρικής βοτανολόγου κας. Ντίνας Σιάρρα

Στις 20-4-2016 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μετά από πρόσκληση της περιβαλλοντικής ομάδας την κα. Ντίνα Σιάρρα, εμπειρική βοτανολόγο. Η κα. Ντίνα μας έδειξε πώς να μαζέψουμε το χαμομηλάκι του σχολικού μας κήπου αλλά και χόρτα, όπως το ξινολάχανο ή ξινολάπατο, το γλυκοζώχαρο, το ζωχάρι, τη ρικαίνα, τα ραδίκια.

Μιλώντας στα παιδιά διηγήθηκε πώς με τον άντρα της σηκωνόταν αξημέρωτα και πήγαιναν και μάζευαν βότανα στη Γατζέα, στην Άφησσο, στον Πλατανιά, στις Μηλιές, στα Χάνια, στον Άγιο Γεώργιο. Έπειτα τα ξέραινε με προσοχή στη σκιά, για να διατηρούν τις βιταμίνες τους.

Ένα μυστικό για τη ρίγανη: τη μαζεύουμε όταν έχει βγάλει το λουλουδάκι της και έχει πιάσει και λίγο σπόρο, ώστε να έχει άρωμα. Προσοχή ! Δεν την ξεριζώνουμε, την κόβουμε για να πετάξει και του χρόνου.

Η κα. Ντίνα Σιάρρα και εμείς οι υπεύθυνες δασκάλες της περιβαλλοντικής ομάδας θελήσαμε να περάσουμε το μήνυμα της επιστροφής στην παλιά ζωή. Τότε που ο άνθρωπος έσκυβε πάνω στη φύση και εκείνη του πρόσφερε απλόχερα τους καρπούς της, για να τον θρέψει αλλά και να τον γιατρέψει (βότανα).

Τα παιδιά έμαθαν πολύ γρήγορα από την κα. Ντίνα και χάρηκαν γιατί βρέθηκαν με μια καλή γιαγιά που τους έδωσε μαθήματα ζωής.

Τα ελικοπτεράκια έχουν «ενέργεια»

Στις 3 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές του Ε2 τμήματος του σχολείου μας διδάχθηκαν στο μάθημα της Φυσικής το «ΦΕ3: Η Ενέργεια Αλλάζει Συνεχώς Μορφή». Αφού έγιναν τα προβλεπόμενα από το κεφάλαιο πειράματα και καταγράφτηκε το συμπέρασμα, τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κατασκεύασαν χάρτινα ελικοπτεράκια. Στην αυλή του σχολείου διαγωνίστηκαν στο πέταγμά τους, ενώ παράλληλα παρατήρησαν πώς η δυναμική ενέργεια στο ελικοπτεράκι μετατρέπεται σε κινητική. Η δραστηριότητα αυτή – ο συνδυασμός της κατασκευής με τη γνώση – ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές, οι οποίοι συνέχισαν να διασκεδάζουν παίζοντας με τα ελικοπτεράκια τους και στα διαλείμματα που ακολούθησαν!

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

To  Υπουργείο Παιδείας Και Θρησκευμάτων ευαισθητοποιημένο σε θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, καθιέρωσε την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου ως «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Το σχολείο μας πιστό σ’αυτό το ραντεβού φέτος έκανε τις εξής δράσεις:

Τη Δευτέρα 12-10-2015 το Δ΄2 με τη δασκάλα τους κ. Λίτσα Βαλασσά και τη συνδρομή της κ. Γεωργάκη Ιωάννας βίωσαν το μάζεμα της ελιάς. Τα παιδιά έστρωσαν το λιόπανο και μάζεψαν αρχικά με τα χέρια τους τις ελιές. Στη συνέχεια ράβδισαν την ελιά για να πέσουν στο λιόπανο οι ελιές από τα ψηλότερα κλαδιά.

   Στόχος της δράσης να αγαπήσουν τα παιδιά το δέντρο και τα δώρα του , αφού όταν έρθει η ώρα τα παιδιά θα πάρουν πρωινό με βάση αυτές τις ελιές.

Την ίδια μέρα με χαρά δεχτήκαμε την ευγενική προσφορά πανσέδων, από τον κύριο Μπασδάνη , που θα ομόρφαιναν το σχολείο μας. Η εθελοντική ομάδα κηπουρών από τις τάξεις Ε΄και Στ΄ ανέλαβε δράση . Με διάθεση και μεράκι αγόγγυστα φύτεψαν τα φυτά.

Το έργο τους συνέχισαν την Τετάρτη 14-10-2015 οι μαθητές του τμήματος Γ΄2 στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη του Περιβάλλοντος με τη δασκάλα τους κ. Μακρογιάννη Μαρία. Με μεγάλη χαρά και με βοηθούς τα φτυαράκια τους σκάλισαν, φύτεψαν και πότισαν, συνεργαζόμενοι σε ομάδες, τα λουλούδια στα παρτέρια της αυλής μας.

Τι πιο ελπιδοφόρο από μικρά παιδιά – φροντιστές του περιβάλλοντος!

Οι μαθητές του τμήματος Δ1 με τη δασκάλα τους Μαριάνθη Μακροπούλου ολοκλήρωσαν και ανάρτησαν, την Παρασκευή 16-10-2015, σε ταμπλό του σχολείου μας αφίσα σχετική με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύνδεση με Facebook

Επισκέπτες

51302
Σήμερα :Σήμερα :15
Εβδομάδας :Εβδομάδας :10
Συνολικά :Συνολικά :51302
Χρήστες on-line 3

Ημερομηνία & Ώρα

Monday, 10 Μάιος 2021

Ο καιρός στην πόλη μας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σερφάρετε με ασφάλεια