Είσοδος Χρηστών

Διαδραστικά Βιβλία

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπουργείο Παιδείας

Σχολικά Νέα

Λέσχη Ανάγνωσης

Τι νέα, Σελιδοφάγοι;

Κυκλοφορία του 4ου τεύχους της εφημερίδας, «Τι νέα, Σελιδοφάγοι;» της Λέσχης Ανάγνωσης του 6ου Δημ. Σχ. Νέας Ιωνίας Βόλου

 

Αγαπητοί γονείς και παιδιά ,

Με χαρά σας παρουσιάζουμε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας. Είμαστε ευτυχείς γιατί όλο και περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας την περιμένουν με ανυπομονησία. Ελπίζουμε κι εσείς οι γονείς να τη διαβάσετε , γιατί όχι και μαζί με τα παιδιά σας. Η εφημερίδα προσφέρεται δωρεάν και σε έντυπη μορφή , αφού μέλημά μας είναι να φτάνει στα χέρια όσο γίνεται περισσότερων μαθητών.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Χαράλαμπο Παπαδήμα, τον καθηγητή της πληροφορικής που κάνει τη σελιδοποίηση της εφημερίδας . Ακόμη, ευχαριστώ τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης και όχι μόνο που συμμετέχουν με τα άρθρα τους σ’ αυτήν.

Ιωάννα Γεωργάκη

 

Οι σελιδοφάγοι

Αγαπημένοι μας φίλοι. Σας παρουσιάζουμε το 3ο τεύχος της εφημερίδα μας

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι Σελιδοφάγοι

Εφημερίδα Τεύχος 3

Απολογισμός της Λέσχης Ανάγνωσης Οι Σελιδοφάγοι για το σχολικό έτος 2019-2020

Φέτος η λέσχη μας διάβασε τα βιβλία: Οι γενναίοι του Μαραθώνα, του Θάνου Κονδύλη, το διήγημα Το Κρυφό Μανδράκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και το βιβλίο Καλλιπόλεως 29 της Γεωργίας Καρακατσοπούλου- Χαϊδούλη. Στις φετινές μας δράσεις εκτός από την παρασκευή και πώληση του γλυκού κουταλιού που φτάχνουμε από τα νεράντζια της αυλής μας, προστέθηκε και η έκδοση της εφημερίδας της Λέσχης μας με τίτλο Τι νέα , Σελιδοφάγοι;

Από τα έσοδα των παραπάνω δράσεων αγοράστηκαν πέντε καινούρια βιβλία για τη βιβλιοθήκη μας: Αμίρ σημαίνει πρίγκιπας, Η Ορτανσία φυλάει καλά τα μυστικά της, Η Σιλουανή, Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες και Ο Θησαυρός του βασιλιά Αλέξανδρου. Ακόμα υπάρχουν στο ταμείο του σχολείου μας χρήματα για την κάλυψη της διαμονής ενός συγγραφέα για την επόμενη χρονιά. Φτάνει να το επιτρέψει ο καινούριος ιός που ρυθμίζει τη ζωή μας.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα καλέσαμε τους γονείς και διαβάσαμε Παπαδιαμάντη στην πρωτότυπη γλώσσα τιμώντας το μεγάλο Έλληνα πεζογράφο. Με το ξεκίνημα των σχολείων τη νέα χρονιά , κόψαμε τη βασιλόπιτά μας. Τυχερός φέτος ο μαθητής της Στ΄τάξης Νίκος Αντωνίου. Αργότερα το Φεβρουάριο πήγαμε ένα οδοιπορικό στα προσφυγικά σπίτια της Νέας Ιωνίας. Οδηγός μας το βιβλίο Καλλιπόλεως 29. Σταματούσαμε σε διάφορα σημεία: Ευαγγελίστρια, Κραυσίδωνα, οδό Κρήτης ,οδό Καλλιπόλεως και διαβάζαμε αποσπάσματα του βιβλίου. Ήταν σαν να ζούσαμε τις σελίδες του βιβλίου. Πήραμε συνέντευξη από τη συγγραφέα, η οποία χάρισε στο κάθε παιδί ένα ενυπόγραφο αντίτυπο του βιβλίου της.

Τα τρία τεύχη της εφημερίδας ,που έγιναν με αγάπη και διάθεση να προσφέρουμε ένα ποιοτικό ανάγνωσμα στους μαθητές του σχολείου μας ,θα τα βρείτε αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τα παιδιά για τη συμμετοχή τους αλλά και τους γονείς για την υποστήριξη. Φέτος λοιπόν συνταξιδιώτες στο μαγικό κόσμο των βιβλίων ήταν :

Η Εβίτα Ντόντου, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Καραγεώργος, Ο Ραφαήλ Αλεξίου, η Ντενάντα Χαζίζι, η Εβελίνα Σταματά, η Κων-να Μπασιά, η Αλεξάνδρα Κουθουρίδου, η Σοφία Παγώνη, ο Πουλιάκης Δημήτρης, ο Ασημάκης Σαμαράς, η Ιωάννα Τσαλούχου,η Ελίνα Καραθάνου, η Ζωή Βαϊτση, ο Αναστάσης Αλεξίου, η Κατερίνα Κωτσαλή, η Όλγα Σωτήρη, ο Παναγιώτης Μπαξεβανάκης , η Δέσποινα Καραγεώργου και ο Νίκος Αντωνίου.

Στέλνουμε ιδιαίτερες ευχές για καλή πρόοδο στα παιδιά που αποφοιτούν φέτος. Μην ξεχνούν πως : ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕΛΙΔΟΦΑΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕΛΙΔΟΦΑΓΟΣ

Ιωάννα Γεωργάκη- Υπεύθυνη των Σελιδοφάγων

 

Apologismos_lesxi_anagnosis_20

Οι σελιδοφάγοι

Αγαπημένοι μας φίλοι. Λόγω του κορονοϊού και αφού ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ανεβάζουμε ηλεκτρονικά την εφημερίδα μας για να τη διαβάσετε και να περάσετε όμορφα. Περιμένουμε τις ζωγραφιές σας - αφού διαβάσετε τα κείμενα του Παπαδιαμάντη -αλλά και τις μαντεψιές σας για τα αινίγματα της τελευταίας σελίδας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Οι Σελιδοφάγοι

 

Εφημερίδα Τεύχος 2

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ « ΟΙ ΣΕΛΙΔΟΦΑΓΟΙ» ΣΧ .ΕΤΟΣ 2018-2019

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ « ΟΙ ΣΕΛΙΔΟΦΑΓΟΙ» ΣΧ .ΕΤΟΣ 2018-2019

Φέτος στη Λέσχη ήταν τα παιδιά: Εβελίνα Σταματά, Κων-να Μπασιά, Ιωάννα Τσαλούχου, Ασημάκης Σαμαράς, Σοφία Παγώνη, Δημήτρης Πουλιάκης, Μαριλένα Χρήστο, Νάντια Ζουρέα, Αποστόλης Τσούτσας, Κατερίνα Κωτσαλή, Νίκος Αντωνίου, Ζωή Βαϊτση, Αλεξίου Ραφαήλ, Αναστάσης Αλεξίου, Θανάσης Κουτσιαρής, Στέλλα Μαυροπούλου, Δέσποινα Καραγεώργου, Άννα Στρούγγη, Χριστίνα Γουσουτίδη, Δέσποινα Μπασιά , Αλεξάνδρα Κουθουρίδου και Παναγιώτης Μπαξεβανάκης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τα παιδιά και τους γονείς για το χρόνο που διέθεσαν και φέτος. Η συμμετοχή τους είναι πολύτιμη. Άλλωστε όπως είπαν και τα ίδια είμαστε μια οικογένεια!

Τα βιβλία που διαβάσαμε ήταν Το παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα και το Ο Μιχάλης με το μηχανάκι της Ζωής Κανάβα. Ακόμη διαβάσαμε διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη και ποιήματα της άνοιξης για μια δράση που ετοιμάσαμε. Ακόμη διαβάσαμε λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας.

Οι δράσεις μας:

 • Δραματοποίηση μέσα στην τάξη αποσπάσματος από Το Παραμύθι χωρίς όνομα, αφού πρώτα τα παιδιά το μετέτρεψαν σε σενάριο.

 • Παρασκευάσαμε γλυκό νεράντζι. Με τα έσοδα καλύψαμε το ξενοδοχείο και τη μετακίνηση της αγαπημένης και γλυκύτατης Ζωής Κανάβα.

 • Καλέσαμε το Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου, που μας παρουσίασε τη γυναικεία φορεσιά του Ρουμλουκίου, που είναι ελληνικότατη και με πολλές αναφορές σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Έτσι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον αγώνα στήριξης της ελληνικότητας της Μακεδονίας.. Εμείς παρουσιάσαμε σε θέατρο δύο παραμύθια της Μακεδονίας που επέλεξαν τα ίδια τα παιδιά.

 • Μέλη της Λέσχης εκπροσώπησαν το σχολείο μας στον πανελλήνιο διαγωνισμό Βιβλιοδρομίες, την Παρασκευή 10-5-2019. Στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για τη διάκρισή τους.

 • Τα παιδιά επέλεξαν ποιήματα της άνοιξης , τα έμαθαν και τα απήγγειλαν στο προαύλιο αλλά και μέσα στις αίθουσες με τη μουσική υπόκρουση του νταουλιού του Παναγιώτη Μπαξεβανάκη. Η άνοιξη δεν έλεγε να έρθει και είπαμε να την καλέσουμε με κάποιο τρόπο.

 • Στις 13-5-2019 υποδεχτήκαμε την κ. Ζωή Κανάβα. Εκτός από το αξιολογότατο συγγραφικό της έργο έδωσε μαθήματα ζωής στα παιδιά αλλά και στους γονείς, στους οποίος μίλησε για τη σχέση παιδιού και βιβλίου. Ποιο είναι το σημαντικότερο; Το παράδειγμα. Διαβάζοντας ο γονιός έστω και εφημερίδα, περνάει στο παιδί το μήνυμα της επαφής με το βιβλίο.

 • 25-5-2019 έγινε η τελική εκδρομή μας στη Βεργίνα και τη Νάουσα. Έτσι συνδυάσαμε το τερπνό με το ωφέλιμο.

 • Η χρονιά τελείωσε με το χωρισμό των παιδιών σε ομάδες και τη συγγραφή από μέρους των δύο παραμυθιών και ενός κοινωνικού μυθιστορήματος. Έτσι γίναν και τα παιδιά δημιουργοί εκτός από αναγνώστες.

Ευχαριστώ τα παιδιά για την τόσο δημιουργική χρονιά. Μου μαθαίνουν τόσα πολλά. Καλό καλοκαίρι και Καλή Αντάμωση!

Ιωάννα Γεωργάκη Υπεύθυνη των Σελιδοφάγων

 

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ « ΟΙ ΣΕΛΙΔΟΦΑΓΟΙ» 2017-2018

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της, Μια χρονιά ιδιαίτερα εποικοδομητική και δημιουργική. Να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα παιδιά που συμμετείχαν φέτος: Το, Βασίλη Καλόγηρο, τον Παναγιώτη Μπαξεβανάκη, το Νίκο Αντωνίου, τον Αλεξίου Ραφαήλ, τον Αθανάσιο Σαμαρά, την Κατερίνα Κωτσαλή, τη Ζωή Βαϊτση, τη Μαυροπούλου Στέλλα, τη Δέσποινα Καραγεώργου, την Άννα Στρούγγη, τη Δέσποινα Μπασιά, τη Χριστίνα Γουσουτίδη, την Άννα- Ρόουζ Κουθουρίδου , την Κατερίνα Καρακοντάκη και τη Φαίδρα Μαρούσου.

Τα βιβλία και διηγήματα που διαβάσαμε ήταν τα εξής:

Ο Αργοναύτης του Στρατή Μυριβήλη, η περιπέτεια που έζησε Αντρέας σε ένα ερημονήσι, σαν ένας άλλος Ροβινσώνας Κρούσος , παρέα με το σκύλο του τον Κουρτ.

Η Συμμορία των πέντε της Αντιγόνης Σδρόλια για το οποίο αναφέρθηκα εκτενώς σε άλλη ανάρτηση.

Τα διηγήματα Το κρυφό Μανδράκι και η Παιδική Πασχαλιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη., ένα ταξίδι στο ορθόδοξο πνεύμα του κυρ Αλέξανδρου και στον τεράστιο γλωσσικό του πλούτο.

Το διήγημα Η Μύγα του αγαπημένου μας αείμνηστου Παντελή Καλιότσου. Μία αλληγορία γεμάτη συμβολισμούς .

Αποσπάσματα της Οδύσσειας σε μετάφραση του Ζήσιμου Σιδέρη και της Ηροδότου Ιστορίας , για να δούμε πως εκτός από τα μυθιστορήματα υπάρχουν και άλλα είδη κειμένων.

Το βιβλίο της κ. Λίνας Μουσιώνη Ο Μάγος Πότε Πότε και το χαμένο Ποτέ.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 • Μέλη της Λέσχης αλλά και όποιος άλλος μαθητής το επιθυμεί γράφουν κριτικές βιβλίων για να ενημερώνονται τα μέλη της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου.
 • Παρασκευή       γλυκού νεραντζιού και αγορά βιβλίων. Τα μέλη της Λέσχης επέλεξαν τα βιβλία που αγοράστηκαν αξίας 70 ευρώ.
 • Συνάντηση με τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη, Παρουσίας δραματοποιημένου αποσπάσματος του βιβλίου . Μέλη της Λέσχης πήραν συνέντευξη και την ανάρτησαν στο ιστολόγιό μας.
 • Εκδρομή το Σάββατο 17-3-2018 στο καρνάγιο στα Πευκάκια, όπου ο Γρηγόρης Καρταπάνης μας μίλησε για παραδοσιακούς τύπους σκαφών, επίσκεψη στο Μουσείο Χριστόπουλου και επίσκεψη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να δούμε εκθέματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τα ταξίδια.
 • Συμμετοχή       στις Βιβλιοδρομίες 2018.
 • Φιλολογική εκδρομή στις 4-6-2018 στο Τρίκερι παρέα       με την Αντιγόνη Σδρόλια , συγγραφέα της Συμμορίας των πέντε.

Ακολουθεί φωτογραφικό άλμπουμ των δράσεων:

Η Λέσχη Ανάγνωσης συναντά την συγγραφέα Αντιγόνη Σδρόλια

 Τη Δευτέρα 4-6-2018 είχαμε τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να επισκεφτούμε το Τρίκερι, έναν ιδιαίτερο ιστορικό τόπο του νομού μας , με τη συγγραφέα Αντιγόνη Σδρόλια.

 Σε όλη τη διαδρομή και στον πηγαιμό αλλά και στον ερχομό μέλη της Λέσχης διαβάζανε αποσπάσματα του βιβλίου. Νοερά στις πορείες μας στο χωριό μάς συντροφεύανε η Ρέα, η Θέλμα, Ο Νικόλας , ο Γιώργος και ο μικρός Θωμάκος. Είδαμε το πυργόσπιτο που η συγγραφέας το φαντάστηκε ως το καταφύγιο του μικρού Φεντερίκο και της Πουπέτ. Μεγάλη ήταν η έκπληξη που ένιωσαν τα παιδιά όταν επισκέφτηκαν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, όπου πέρασαν το δεκαήμερο της περιπέτειας οι ήρωες του βιβλίου. Στο ταξίδι μας αυτό εναλλάσσονταν η πραγματικότητα με τη φαντασία, εμείς με τους ήρωες του βιβλίου. Και αυτό το έκανε μοναδικό και ανεπανάληπτο.

  Να σημειώσω ότι δεν είχαμε κινητά μαζί μας , άλλο ένα σημείο ταύτισης με το βιβλίο, αφού οι ήρωες ζουν δέκα μέρες μακριά από την τεχνολογία και τα καλώδια. Σεβαστήκαμε το μήνυμα του βιβλίου. 

 Το βιβλίο «Η Συμμορία των πέντε» είναι ένα βιβλίο γραμμένο με σεβασμό προς το παιδί- αναγνώστη. Είναι καλογραμμένη περιπέτεια, με στοιχεία τοπικής ιστορίας και γεωγραφίας. Θίγει ζητήματα όπως την παιδική εκμετάλλευση και εργασία, την κακοποίηση των ζώων στα τσίρκο, το ρατσισμό που μπορεί να βιώσει ένα παιδί Ρομά, την υπερβολική χρήση κινητών και παιχνιδομηχανών κ.α.

 Το βιβλίο θα υπάρχει στη 21η Έκθεση Βιβλίου του σχολείου μας. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Και αφού το διαβάσετε πάτε και μια βόλτα στο φιλόξενο Τρίκερι.

Γεωργάκη Ιωάννα

 Υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης « Οι Σελιδοφάγοι»

antigoni sdrolia leimonis

Επίσκεψη των Σελιδοφάγων στην Αθήνα

Στις 6-3-2016 η Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου μας πραγματοποίησε εκδρομή στην Αθήνα. Επισκεφτήκαμε τον αγαπημένο μας συγγραφέα Παντελή Καλιότσο και του αποτίσαμε φόρο τιμής. Τα παιδιά του διάβασαν ποιήματά τους εμπνευσμένα από έργα του , του τραγούδησαν ένα ποιηματάκι που έγραψε ο ίδιος και που το μελοποίησαν  τα παιδιά, συγκεκριμένα η Μαρία Τοσιλιάνη και η Κωνσταντίνα Γεωργατζή. Κατόπιν συζήτησαν μαζί του μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Ο κ. Καλιότσος ευχαρίστησε τα παιδιά προσφέροντάς τους ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από τον ίδιο. 

Έπειτα επισκεφτήκαμε τα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου τα παιδιά είδαν τα σημαντικότερα εκθέματα πολλών ιστορικών περιόδων τη αρχαίας ιστορίας μας. Λίγο πριν την αναχώρησή μας επισκεφτήκαμε το Μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη, όπου είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε την αλλαγή της προεδρικής φρουράς.

kaliotsos 1

kaliotsos 3

 

«Σελιδοφάγοι» προς Συγγραφείς

Στο σχολείο μας είναι παράδοση εδώ και χρόνια, από τότε που ακόμα ονομαζόταν 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, να το επισκέπτονται συγγραφείς. Μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων και την ταύτιση με τους ήρωες αναπτύσσεται μια σχέση. Αυτή γίνεται ακόμα βαθύτερη και αποκτά γερά θεμέλια με τη γνωριμία των συγγραφέων.

Οι «Σελιδοφάγοι» θέλησαν τα Χριστούγεννα να στείλουν τις ευχές τους στην κυρία Τούλα Τίγκα («Τα πουλιά στο χιόνι»), την κυρία και συντοπίτισσά μας Γεωργία Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη («Καλλιπόλεως 29»), την κυρία Ελένη Δικαίου, γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας μας («Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά») και τον κύριο Παντελή Καλιότσο («Τα ξύλινα σπαθιά»).

Τα παιδιά με αγάπη έβαλαν μπροστά τη δημιουργικότητά τους και ετοίμασαν τις κάρτες. Εκεί, πέρα από τις ευχές για το νέο έτος εξέφρασαν και τις ευχαριστίες τους απέναντι στους συγγραφείς για τις ωραίες ιδέες που τους μεταφέρουν, που τους κάνουν καλύτερους.

Οι αγαπημένοι μας συγγραφείς και φίλοι σύντομα μας απάντησαν με τρυφερά από καρδιάς λόγια. Μας έστειλαν και καινούρια βιβλία για τη βιβλιοθήκη μας, βιβλία που θα μας ταξιδέψουν σε καινούριους κόσμους.

Σας ευχαριστούμε όλους για το πνεύμα σας, την ψυχή σας και την καλή σας καρδιά.

Λέσχη Ανάγνωσης «Οι Σελιδοφάγοι»

book 1

 

book 2

 

Σύνδεση με Facebook

Επισκέπτες

50239
Σήμερα :Σήμερα :35
Εβδομάδας :Εβδομάδας :258
Συνολικά :Συνολικά :50239
Χρήστες on-line 3

Ημερομηνία & Ώρα

Saturday, 17 Απρίλιος 2021

Ο καιρός στην πόλη μας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σερφάρετε με ασφάλεια