Είσοδος Χρηστών

Διαδραστικά Βιβλία

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπουργείο Παιδείας

Σχολικά Νέα

Ανακοινώσεις

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

 

98366866 2574418949324944 151336784742055936 o

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών έχει μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη ζωή.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν με εξαφάνιση το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Μπορείτε να δείτε τα παρακάτω videos

  • Αρκούδα

         https://safeyoutube.net/w/0lHG

  • Ελάφια

         https://safeyoutube.net/w/znHG

  • Χελώνα καρέτα - καρέτα

         https://safeyoutube.net/w/crHG

  • Ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

         https://safeyoutube.net/w/QvHG

  • Λύσε το σταυρόλεξο

http://photodentro.edu.gr/photodentro/m-anaskophsh_zoa_cross_v2.0_pidx0015426/

  • Παίξε τα παρακάτω παιχνίδια

http://photodentro.edu.gr/photodentro/animals-bingo_v1.0_pidx0057479/story_html5.html

http://photodentro.edu.gr/photodentro/forest-animals_hangman_v1.0_pidx0057483/story_html5.html

                 

Η Πρωτομαγιά

Το μαγιάτικο στεφάνι 

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. 

Το αμίλητο νερό της Πρωτομαγιάς

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν τον Μάη τους (στεφάνι) με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας τον Μάη.

 Το πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

 Η εργατική Πρωτομαγιά

Εργατική Πρωτομαγιά Εκτός από γιορτή της φύσης, η Πρωτομαγιά είναι και γιορτή των εργαζομένων. Την 1η Μαΐου του 1886, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι εργάτες κατέβηκαν σε γενική απεργία ζητώντας να δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα κι όχι από το πρωί ως το βράδυ. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Σικάγο πολλά άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής απεργίας, η 1η Μαΐου είναι αργία παγκοσμίως και κάθε τέτοια μέρα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μεγαλύτερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας.

Καλή Πρωτομαγιά!

spring sunflower wreath

 

Ο Ακάθιστος Ύμνος

Από τη Βυζαντινή Ιστορία...

91980924 148801759951168 1820005813452800000 o

Το 626 μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, εκστρατεύει κατά των Περσών, όταν αιφνιδίως η Πόλη δέχεται επίθεση από τους Αβάρους. Στη Βασιλεύουσα βρίσκεται ο Πατριάρχης Σέργιος και ο Μάγιστρος Βώνος ως επίτροποι του ανήλικου γιου του Ηρακλείου. Στις 6 Αυγούστου οι Άβαροι κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών όπου ο Πατριάρχης λειτάνευσε την εικόνα της Παναγίας στα τείχη για να ενθαρρύνει το λαό της Πόλης. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική έρευνα αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο και σε άλλα παρόμοια γεγονότα που συνέβησαν στη Πόλη, χρόνια αργότερα. Πάντως η σύνθεση του ύμνου αποδίδεται στο Ρωμανό τον Μελωδό τον μεγάλο αυτόν υμνογραφο της Εκκλησίας μας.

Σύνδεση με Facebook

Επισκέπτες

51300
Σήμερα :Σήμερα :13
Εβδομάδας :Εβδομάδας :8
Συνολικά :Συνολικά :51300
Χρήστες on-line 5

Ημερομηνία & Ώρα

Monday, 10 Μάιος 2021

Ο καιρός στην πόλη μας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σερφάρετε με ασφάλεια