FATHER’S DAY
3η Κυριακή του Ιουνίου
Η γιορτή του ΠΑΤΕΡΑ ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά γενικά η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα!
Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, άλλες τον Μάιο, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.
Όποτε και να είναι πάντως είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον ΜΠΑΜΠΑ και υπενθυμίζει την σπουδαιότητα του πατρικού ρόλου στην ζωή των παιδιών του, στην εξέλιξη της προσωπικότητας τους, στην ομαλή ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη, στην κοινωνικοποίηση τους καθώς και στην ταυτότητά τους.
Ας φτιάξουμε καρτούλες!
> >
COMPOSITION WRITING:
the easy way!
Ένας τρόπος να γράφεις πετυχημένες εκθέσεις είναι να οργανώσεις πρώτα τις ιδέες σου με το SPIDER-SYSTEM!
Στην composition με θέμα: “MYSELF”περιλαμβάνουμε σκίτσα που αντιστοιχούν σε : name , age, hobbies, likes &
dislikes, favorite color, favorite season, favorite food, family relations, pets etc.
Ένα «αυτοβιογραφικό» , δηλαδή, πλάνο το οποίο:
1. επιτρέπει στο παιδί να εκφράσει προσωπικές του ιδέες & εμπειρίες με τρόπο συγκεκριμένο και
2. κάνει κατανοητό το νόημα σε όποιον αποκρυπτογραφήσει τα εικονίδια.
Try it !
MISS CLAIRY
> >
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία προώθησης εκμάθησης γλωσσών!
Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:
*να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών
*να επισημάνει την διαφορετικότητα των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης
*να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης
*να ενθαρρύνει τηv δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.
Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα χειροποίητο puzzle με θέμα :
«ΓΕΙΑ ΣΟΥ σε άλλες Γλώσσες» (κυκλοφορούν στο εμπόριο λευκά puzzle όπου μπορείς να ζωγραφίσεις ό,τι επιθυμείς!)
Έγινε διαγωνισμός ταχύτερης συμπλήρωσης παζλ ανάμεσα στους μαθητές αφού αρχικά προηγήθηκε συζήτηση αναφορικά με την ημέρα.
Η εκμάθηση γλωσσών μέσω παιγνιώδους προσέγγισης είναι μια επιστημονική τεχνική που υποστηρίζουμε & διαρκώς εμπλουτίζουμε με στόχο να επιφέρει μεν αποτελέσματα, αλλά με τρόπο ευχάριστο, πρωτότυπο και πλήρως συμβατό με τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας.
ΚΑΛΗ, ΗΡΕΜΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Miss Clairy
> >
Ένα ευχάριστο δημιουργικό project που σε πρώτο επίπεδο:
Κατόπιν οι μικροί μαθητές προχωρούν σε μια αυτοαξιολόγηση κατασκευάζοντας το ατομικό τους «παράσημο» (badge of honour) εντοπίζοντας ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και χωρίς παρέμβαση της καθηγήτριας τα θετικά & τα αρνητικά στοιχεία τους, προκειμένου:
Φιλοσοφία μας είναι ότι πέρα από την γνώση της αγγλικής γλώσσας οφείλουμε να «πλάσουμε» ανθρώπους ήρεμους, ώριμους & ψυχικά ικανοποιημένους και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ωθώντας όλα τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ατομικές & κοινωνικές δεξιότητες τους, αξιοποιώντας τις μικρές, μέτριες ή πλούσιες δυνατότητές τους.
Miss Clairy
> >
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με την εκπαιδευτικό της Αγγλικής Γλώσσας κ. Ελένη Πλιακώνη έμαθαν την ιστορία του τσαγιού και απόλαυσαν μία κούπα τσάι με βουτήγματα και κέικ.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν αποσκοπεί μόνο στην αποκόμηση γνώσεων και γραμματικής, λεξιλογίου και συντακτικού αλλά και στη γνωριμία με τα ήθη και έθιμα κάθε λαού, καθώς και με τον πολιτισμό του. Μέρος αυτού του πολιτισμού είναι και η κουζίνα καθώς και οι καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται μ' αυτή.
Στις αρχές του 19ου αιωνα,το τσάι είχε καθιερωθεί στην Αγγλία ως ρόφημα και η κατανάλωσή του είχε αυξηθεί σημαντικά.Η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα από την Άννα Μαρία Ράσελ.
Τα ρήματα προτίμησης αποτελούν έναν μικρό PAIN IN THE NECK διότι παρόλο που εμείς οι καθηγητές τονίζουμε ότι συντάσσονται με ΓΕΡΟΥΝΔΙΟ (δηλαδή: ΡΗΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ + Ρήμα + κατάληξη–ing) συχνά πολλοί μαθητές κάνουν λάθος λόγω σύγχυσης με την μητρική γλώσσα που είναι εντελώς διαφορετική.
Για παράδειγμα η νεοελληνική σύνταξη είναι : Μου αρέσει ΝΑ τραγουδάω,
ενώ η αγγλική : I like sing-ing
(όπως βλέπετε υπάρχει μεγαλύτερη ομοιότητα με το αρχαιοελληνικό: «ερώ άδειν», όπου το γερούνδιο έχει κατάληξη –ειν).
Πολλοί μαθητές μπερδεύονται και βάζουν “to” (να) ξεχνώντας το –ing με αποτέλεσμα να κάνουν συνεχώς λάθη στο συγκεκριμένο γραμματικό φαινόμενο, ενώ ο «ελληνόστροφος» εγκέφαλός τους νιώθει ικανοποιημένος ότι έδωσε την σωστή απάντηση, πράγμα απολύτως λογικό και αναμενόμενο μέχρις ενός σημείου.
Μία εύκολη χειροποίητη κατασκευή που απλοποιεί και «τακτοποιεί» στο μυαλό των μαθητών της Δ’ δημοτικού αυτήν την σύνταξη αποτελείται από μια 3D χάρτινη παρουσίαση του γραμματικού αυτού φαινομένου .
Στην μπροστινή καρδιά γράφουμε χόμπι, αθλήματα & συνήθειες που αγαπάμε
( love/like/enjoy)
και στην πίσω καρδιά όσα αντιπαθούμε
(hate /detest/dislike).
Και επειδή στην Α’θμια εκπαίδευση -μετά από κάθε γνωστικό στόχο- έχουμε προτεραιότητα την αφύπνιση της δημιουργικότητας & της αυτοπεποίθησης των παιδιών, το σύνθημα μας στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας είναι:
«Παίζοντας μαθαίνουμε & παίζουμε μαθαίνοντας !!!»
by Miss Clairy
> >
Μέσα σε μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας, τα παιδιά έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στολίδια-κάρτες και έστειλαν στον SANTA CLAUS ευχές & επιθυμίες που εκφράζουν τόσο την ανάγκη του κάθε παιδιού για ένα δώρο σε προσωπικό επίπεδο όσο και την συλλογική ανάγκη των παιδιών όλου του κόσμου για ιδανικά και υψηλές αξίες ζωής.
WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS & A HAPPY NEW YEAR!
Miss Clairy & her pupils!
> >