Την Παρασκευή 25/5 2018 η ΣΤ΄ τάξη πραγματοποίοησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα (προεδρικό Μέγαρο, μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη, Μουσείο Ακρόπολης & Πλατεία Μοναστηρακίου).
Το Προεδρικό Μέγαρο παλαιότερα ήταν γνωστό ως Νέα Ανάκτορα. Σήμερα στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Βρίσκεται πίσω από τον Εθνικό κήπο και το Κοινοβούλιο. Πριν την κατάργηση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας με το δημοψήφισμα του 1974, το κτίριο αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα των Βασιλέων των Ελλήνων.
Το Προεδρικό Μέγαρο είναι ένα νεοκλασικό τριώροφο κτίριο σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Η είσοδος του κτιρίου φέρει πρόστυλο με κίονες ιωνικού ρυθμού και ένα μικρό κλιμακοστάσιο. Το Μέγαρο φέρει διπλή σειρά από εννέα παράθυρα, το καθένα από τα οποία στέφεται από μικρό αέτωμα. Το 1909 προστέθηκε στο κτίριο αίθουσα χορού (σημερινή αίθουσα διαπιστευτηρίων).
Στην κεντρική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τους προσκεκλημένους του αρχηγούς κρατών, κατά τις επίσημες δεξιώσεις και επισκέψεις.
Δεξιά και αριστερά της κυρίας εισόδου είναι τοποθετημένες οι προτομές των εθνικών μας ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Άγγελου Σικελιανού.
Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους του κτηρίου και να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο Προκόπιο.
Στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα (διακοσμητικό γραφείου με την Αργώ, λεύκωμα φωτογραφιών της πόλης του Βόλου, καλάθι με τοπικά προϊόντα). Επίσης επιδόθηκαν: εργασία της ΣΤ1΄ τάξης για το Ολοκαύτωμα και επιστολή της ΣΤ΄ τάξης προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρόεδρος συνεχάρη τα παιδιά για τις πρωτοβουλίες τους.
Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: χαρακτηριστικό του έργου είναι η απλότητα. Το έργο είναι ένα ανάλημμα σχήματος «Π» από λαξευμένους πωρόλιθους μεγάλων διαστάσεων. Το γλυπτό βρίσκεται στο βάθος και κεντρικά του όλου έργου. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν δύο πλευρικές κλίμακες. Στο κέντρο σε παραλληλόγραμμο πλαίσιο και ανυψωμένο, υπάρχει ένας κενός τάφος, «Κλίνη κενή». Το γλυπτό παριστάνει μια γυμνή ανδρική μορφή ενός νεκρού πολεμιστή ξαπλωμένη σε κάποια έξαρση του εδάφους. Ο νεκρός πολεμιστής στο αριστερό χέρι κρατάει κυκλική ασπίδα, στο κεφάλι φοράει αρχαίο κράνος με το πρόσωπο γυρισμένο από τα πλάγια να θυμίζει αρχαίο νόμισμα. Η απόδοση του σώματος του νεκρού από τον καλλιτέχνη δίνει την εντύπωση στο θεατή ότι ο Άγνωστος Στρατιώτης αναπαύεται ζωντανός, έτοιμος να σηκωθεί.
Τα παιδιά είδαν το μνημείο καθώς και τους Εύζωνες που το φρουρούν.
Μουσείο Ακρόπολης-κτήριο με απλότητα και όχι μνημειακή αρχιτεκτονική. Το κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Ο νους του επισκέπτη επικεντρώνεται στα εκθέματά του.
Είναι χτισμένο πάνω σε ανασκαφή αρχαίας Αθηναϊκής συνοικίας. Η ξενάγηση μέσα στο Μουσείο ξεκινά με την αίθουσα των Κλιτύων (ευρήματα από μικρά ιερά στις πλαγίες της Ακρόπολης και από τον οικισμό που βρισκόταν κοντά τους). Τα ευρήματα δείχνουν την ιδιωτική και δημόσια ζωή των κατοίκων στην αρχαιότητα.
Πρώτο επίπεδο: εκθέματα από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Τα εκθέματα είναι ελεύθερα στον χώρο. Σε περίοπτη θέση βλέπουμε τις Κόρες του Ερεχθείου-Καρυάτιδες.
Ο προθάλαμος του τρίτου επιπέδου μας προετοιμάζει για τη γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα. Εδώ βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ορθογώνιος πυρήνας της αίθουσας έχει τις διαστάσεις του σηκού του ναού. Επάνω βρίσκονται οι λίθοι της ζωφόρου. Στον χώρο επίσης βλέπουμε τις Μετώπες και μορφές από τα αετώματα.
Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο η ΣΤ΄ τάξη προχώρησε σε δράση με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. (Ανάρτηση πανό, μοίρασμα σε επισκέπτες σχετικού εντύπου).
Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με περίπατο στην οδό Αεροπαγίτου μέχρι το Θησείο και από το Θησείο μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.



































