Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το Ολοκαύτωμα

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησαν οι μαθητές/τριες της Ε' & Στ' τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, την Τετάρτη 30/1/2018. Στην αρχή έγινε μία σύντομη παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά και στο τέλος σχολίασαν φωτογραφίες και συμπλήρωσαν την ακροστιχίδα "ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ".

Οι ναζί Γερμανοί σκότωσαν τους Εβραίους όχι γιατί έκαναν κάτι εναντίον τους, αλλά απλώς και μόνο γιατί ήταν Εβραίοι. Γιατί ήταν διαφορετικοί.

Το 1933, ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης αριθμούσε πάνω από εννέα εκατομμύρια. Μέχρι το 1945, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους είχαν πλέον δολοφονήσει τα δύο τρίτα των Εβραίων της Ευρώπης. Ανάμεσα στα θύματα του ναζιστικού ρατσισμού ήταν και 200.000 Ρομά (Τσιγγάνοι). Επίσης 200.000 άτομα κυρίως γερμανικής καταγωγής με νοητικές και φυσικές αναπηρίες, που ζούσαν σε άσυλα, θανατώθηκαν με το  «Πρόγραμμα Ευθανασία».

Οι Εβραίοι του Βόλου

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν στο μέτωπο 71 Εβραίοι του Βόλου. Σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ένας ενώ άλλοι δύο έμειναν ανάπηροι. Τον Απρίλιο του 1941 με τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, η πόλη πέρασε στα χέρια των Ιταλών. Οι Εβραίοι δεν αντιμετώπισαν άμεσο κίνδυνο.

Η κατάσταση άλλαξε δραματικά τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν ο Βόλος βρέθηκε υπό την κατοχή των Γερμανών. Τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα των Γερμανών εκδηλώθηκαν τον Οκτώβριο του 1943. Στις 25 Μαρτίου του 1944 συνελήφθησαν και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εξοντώθηκαν 155 Εβραίοι.

Χάρις στις προσπάθειες του αρχιραβίνου Πεσσάχ, του μητροπολίτη Ιωακείμ και του ΕΑΜ και του Γερμανού Πρόξενου φυγαδεύτηκαν αρκετοί Εβραίοι στο Πήλιο και σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.

 

1.png 2.png DSCN2673.JPG

DSCN2677.JPG DSCN2679.JPG DSCN2681.JPG