Είσοδος Χρηστών

Διαδραστικά Βιβλία

Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Υπουργείο Παιδείας

Σχολικά Νέα

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων» ως πρόγραμμα στη ΣΤ΄ τάξη

Την Τετάρτη 1/11/ 2017 στη ΣΤ1, την Τρίτη 6/11 στη ΣΤ3 και την Πέμπτη 8/11 στη ΣΤ2, η αγαπητή συνάδελφος-μουσειοπαιδαγωγός Θεοδοσία Ράπτου υλοποίησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Την επιστημονική επίβλεψη του προγράμματος έχει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μάγος.

Πώς, όμως, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για όσα συνέβησαν 77 χρόνια πριν; Πώς θα τους εξηγήσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που σίγουρα θα τα στενοχωρήσει και θα τα μπερδέψει. Με οδηγό το βιβλίο «Έρικα», μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, που απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο έγινε παιδαγωγικά η προσέγγιση σ’ αυτό το ιδιαίτερο θέμα.

Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να ξεγραφτεί. Πρέπει να τη θυμόμαστε με ντροπή και φρίκη όσο υπάρχει ανθρώπινη μνήμη. Μόνο κρατώντας τη μνήμη μας ζωντανή θα μπορέσουμε να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής στα θύματά του. Εκατομμύρια αθώοι Εβραίοι, αλλά και μέλη άλλων μειονοτήτων σφαγιάστηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουμε εκείνους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά και το μαρτύριό τους. Η διατήρηση της μνήμης αποτελεί επίσης ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Η άβυσσος των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου ξεκίνησε με το μίσος, την προκατάληψη και τον αντισημιτισμό, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για νέα προειδοποιητικά σημάδια. Καθώς το Ολοκαύτωμα απομακρύνεται στο χρόνο και ο αριθμός των επιζώντων λιγοστεύει, επαφίεται σε εμάς, που ανήκουμε, βέβαια σε επόμενες γενιές, να κρατήσουμε τη δάδα της μνήμης αναμμένη, να κρατήσουμε ψηλά τον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σύνδεση με Facebook

Επισκέπτες

94332
Σήμερα :Σήμερα :4
Εβδομάδας :Εβδομάδας :65
Συνολικά :Συνολικά :94332
Χρήστες on-line 1

Ημερομηνία & Ώρα

Wednesday, 24 Απρίλιος 2024

Ο καιρός στην πόλη μας

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σερφάρετε με ασφάλεια