Επίσκεψη της εμπειρικής βοτανολόγου κας. Ντίνας Σιάρρα

Στις 20-4-2016 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μετά από πρόσκληση της περιβαλλοντικής ομάδας την κα. Ντίνα Σιάρρα, εμπειρική βοτανολόγο. Η κα. Ντίνα μας έδειξε πώς να μαζέψουμε το χαμομηλάκι του σχολικού μας κήπου αλλά και χόρτα, όπως το ξινολάχανο ή ξινολάπατο, το γλυκοζώχαρο, το ζωχάρι, τη ρικαίνα, τα ραδίκια.

Μιλώντας στα παιδιά διηγήθηκε πώς με τον άντρα της σηκωνόταν αξημέρωτα και πήγαιναν και μάζευαν βότανα στη Γατζέα, στην Άφησσο, στον Πλατανιά, στις Μηλιές, στα Χάνια, στον Άγιο Γεώργιο. Έπειτα τα ξέραινε με προσοχή στη σκιά, για να διατηρούν τις βιταμίνες τους.

Ένα μυστικό για τη ρίγανη: τη μαζεύουμε όταν έχει βγάλει το λουλουδάκι της και έχει πιάσει και λίγο σπόρο, ώστε να έχει άρωμα. Προσοχή ! Δεν την ξεριζώνουμε, την κόβουμε για να πετάξει και του χρόνου.

Η κα. Ντίνα Σιάρρα και εμείς οι υπεύθυνες δασκάλες της περιβαλλοντικής ομάδας θελήσαμε να περάσουμε το μήνυμα της επιστροφής στην παλιά ζωή. Τότε που ο άνθρωπος έσκυβε πάνω στη φύση και εκείνη του πρόσφερε απλόχερα τους καρπούς της, για να τον θρέψει αλλά και να τον γιατρέψει (βότανα).

Τα παιδιά έμαθαν πολύ γρήγορα από την κα. Ντίνα και χάρηκαν γιατί βρέθηκαν με μια καλή γιαγιά που τους έδωσε μαθήματα ζωής.

DSCN4016.JPG DSCN4023.JPG DSCN4024.JPG

DSCN4025.JPG DSCN4027.JPG DSCN4031.JPG

DSCN4032.JPG DSCN4045.JPG DSCN4046.JPG